انتخاب تابلو فرمان مناسب
آموزش, صنعت آسانسور

انتخاب تابلو فرمان مناسب

تابلو کنترل آسانسور چیست؟ Elevator Control Panel

تابلو کنترل آسانسور که آن را با نام‌های دیگری همچون تابلوی فرمان و کنترل پانل نیز می نامند. به عنوان مغز آسانسور محسوب می گردد. کلیه عملیات های احضار ،فرمان، ایمنی و منابع تغذیه توسط تابلو کنترل صورت می‌گردد.

در گذشته طراحی، ساخت و نصب تابلو فرمان آسانسور کاری بسیار دشوار و پرهزینه بود. و به دلیل عدم کنترلر های الکترونیکی و درایو های کنترل سرعت محدودیت های بسیاری را ایجاد می نمود.

امروزه به لطف توسعه در کنترلر ها ،میکروکنترلر ها و نیز دیگر المان های الکترونیکی، طراحی، ساخت و نصب تابلو فرمان آسانسور با امکاناتی به روز و مدرن و با سهولت بیشتری صورت می‌گیرد. نسل گذشته تابلو های فرمان که عمدتاً به وسیله رله های الکترومکانیکی طراحی و ساخته می شد، به دلیل استهلاک بالا و خطا در تولید و گاها نصب نامناسب تیم فنی را با مشکلات عدیده ای روبه رو می کرد.

Elevator Control Panel Systems Manufacturer India,Lift Control System,AC Drives,A.C. Drives,Elevator Parts,Simple Controller,Two Speed,Auto Door,PMSM,Hydraulic,Automatic Rescue Device

تابلوهای رله ای فاقد درایو کنترل سرعت بوده و عمدتاً جهت آسانسور های دو سرعته طراحی و تولید می‌شد. این دسته از آسانسورها به نام آسانسور های دو سرعت مشهور بوده که عملکرد آنها توسط یک مدار الکترومکانیکی دو سرعته چپ گرد راستگرد صورت می‌گیرد. باید خاطر نشان کرد که آسانسور های دو سرعته دارای معایبی است که در حال حاضر از چرخه طراحی و نصب خارج گشته که در مقاله ای جداگانه به آن می پردازیم .

امروزه با وجود تنوع درایو های کنترل سرعت و میکروکنترلر ها پروسسور ها ساختار تولید الکتروموتور ها نیز تغییر یافته. و به واسطه وجود تابلوهای کنترل پیشرفته میزان راندمان افزایش و در نتیجه هزینه تولید موتور ها به صورت چشمگیری کاهش پیدا کرده است. تابلوی آسانسور نقش بسیار عمده ای در پایین آمدن انرژی مصرفی می نماید.

اگر به دنبال یک تابلوی مناسب جهت آسانسور خود می باشید می بایست نکات مشروحه زیر توجه نمایید.

مواردی که در انتخاب تابلوی فرمان تاثیرگذار می‌باشد  متشکل است از

توان مصرفی الکتروموتور

توجه داشته باشید توان مصرفی الکتروموتور در انتخاب درایو کنترل سرعت که درصد بالایی از قیمت تابلو را شامل می گردد، موثر بوده و به طور مثال جهت یک الکتروموتور ۵/۵ کیلو وات با ترافیک متوسط ماکسیمام درایو مصرفی ۷/۵ کیلو وات محاسبه می گردد. مگر آن که جریان مصرفی موتور بنا به دلایلی از ۱۶ آمپر بیشتر باشد.

سرعت نامی موتور

Blended polynomial approach adopted in elevator speed-time profiling. | Download Scientific Diagram

با بالا رفتن سرعت توان مصرفی و جریان افزایش پیدا کرده و کنترل آسانسور نیز حساس شده و نیاز به دقت بیشتری می باشد.

ترافیک و تعداد توقف

منظور از ترافیک در آسانسور میزان استفاده از آن می باشد، که در ساختمان های پرجمعیت و اداری تجاری می بایستی با استفاده از فرمول های ترافیکی توان موتور و نوع تابلو را محاسبه نمود.

مسیر حرکت

مسیر حرکت یا همان طول تراول (Travel) آسانسور های بلند مرتبه تابلوی فرمان را با پدیده ای به نام تراول تایم (Travel time) رو به رو می کند. که باعث زیر بار ماندن بیش از حد درایو می گردد و این پدیده آسیب‌ های جدی به تابلو وارد می نماید که جهت جلوگیری از آن باید کنتاکتور و درایو با اور دیزاین (Over Design) مناسب طراحی گردد.

نوع موتور

موتورهای آسانسور به دو دسته الکتروموتور گیربکس (Gearbox) یا همان آسنکرون و الکتروموتور گیرلس (Gearless) سنکرون تقسیم میگردد. الکتروموتور گیربکس ها به دو دسته تک سرعته که فاقد فلایویل (Fly wheel) یا همان چرخ طیار فولادی بوده و به جای آن از هندویل (Hand wheel) pvc استفاده می گردد و نیز دارای یک سیم پیچ می باشد. موتور های تک سرعته عمدتاً فاقد فن خنک کننده خارجی بوده و برای راه‌اندازی آنها با درایو میبایست از انکودر جهت فید بک به تابلو فرمان استفاده نمود. این امر باعث حرکتی نرم و کنترلی عالی می‌گردد .که به آن اصطلاحا سیستم کلوز لوپ (close loop) می‌گویند.

موتورهای دو سرعته

موتورهای دو سرعت که خانواده الکترو موتورهای دالاندر می باشند، دارای دو دسته سیم پیچ دور تند و کند بوده که به صورت پله ای توسط کنتاکتور های دور کند و تند سرعت آسانسور را تعویض می نماید. این دسته از موتورها را نیز می توان توسط درایو های کنترل سرعت به صورت اوپن لوپ راه اندازی کرد و به دلیل وجود چرخ طیار یا همان (Fly Wheel) نیازی به استفاده از انکودر در این سیستم ها نمیباشد البته اگر انکودر استفاده نماییم. حرکت نرمتر و توقفی دقیق‌تر خواهیم داشت. موتورهای دو سرعت می بایستی مجهز به فن خارجی بوده تا از گرمای زیاد و ایجاد تلفات جلوگیری نمایند.

موتورهای سنکرون یا همان گیرلس

این دسته از موتورها که بنام موتورهای بدون گیربکس با آهنربای دائم معروف می باشد. با سیستم شار مغناطیسی آهنربای دائم و سیم پیچ الکترو مغناطیس  فعال گشته و با ایجاد میدانی دوار باعث چرخش و حرکت آسانسور می‌گردد. به دلیل تساوی سرعت میدان مغناطیسی در استاتور و روتور و نیز گشتاوری تقریبا برابر راندمان بالا و نزدیک به یک می باشد. با توجه به راندمان بالا و وجود ضریب اصلاح قدرت بسیار مناسب (Cos φ) میزان توان مصرفی و جریان جهت تولید توان مکانیکی بسیار کاهش یافته و هزینه درایو کنترل سرعت منطقی و مقرون به صرفه می گردد. این دسته از موتورها فاقد چرخ طیار و گیربکس می باشد. جهت راه اندازی آنها نیاز به ماژول الکترونیکی کارت گیرلس بوده تا درایو قابلیت راه اندازی الکتروموتور گیر لس را پیدا نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *